IZVOR ZDRAVLJA

Maline – izvor zdravlja

Elaginska kiselina je onaj čudotvorni sastojak lijekova protiv karcinoma, a u malini je ima koliko hoćete. Naučni rad istraživača objavljen u britanskom časopisu Hemija hrane imao je velikog odjeka u medicinskim i farmaceutskim krugovima zbog objavljivanja podataka o sprezi liječenja raka i svojstava ovog voća. Pored elaginske kiseline, i antocijanini i polifonoli kojih takođe ima u malini, obnavljaju ćelije oštećene rakom. U Americi, na primjer, možete da kupite tabletice maline, naglo je porasla popularnost rakije malinovače, a u Španiji i Engleskoj u škole je uvedena užina sa džemom od maline. Preventivno je, kažu stručnjaci, dovoljno da dnevno pojedete 130 grama maline i – ne bojte se karcinoma!

Zvanična i narodna medicina

Farmaceutske kuće još ispituju proizvodnju lijekova na bazi maline. Kozmetička industrija sve češće je koristi, a u narodnoj medicini malina se koristi kao: diuretik, protiv avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, dijareje, menstrualnih problema, nervoze, povišene temperature, dijabetesa, infekcijâ kože, upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, poremećaja u ishrani, gojaznosti… Poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, podstiče znojenje…

ANTIOKSIDANT

Sušeno voće, džem, pekmez, sok i sirup samo su neke od brojnih mogućnosti kako ovo voće može da se prerađuje. Od lista ove biljke mogu da se spravljaju ljekoviti čajevi. Malina, bilo sirova ili prerađena, može da se jede više puta dnevno i bezbjedna je za djecu. Plod sadrži dosta ljekovitih materija i ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imuni sistem, djeluje kao diuretik, potom kod avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, kod dijareje, menstrualnih problema, nervoze, problema s jajnicima, povišene temperature… Ovo voće utiče povoljno na srce i krvne sudove, a eksperimentima se došlo do zaključka da masaža malinama ima blagotvoran uticaj na kožu. Takođe, one sadrže još i šećer, pektin koji pomaže kod varenja, gvožđe koje je veoma važno za krv, vitamine A, C i E, limunsku, jabučnu i mravlju kiselinu, kao i tanin. Maline se brzo kvare pa se preporučuje da se posle branja odmah potroše ili zamrznu jer lako propadaju.

MEDIKAMENT

List maline koristi se u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje kod upale sluzokože i ždrijela, kao i kod proliva. Takođe, može da zamijeni neke čajeve, a u mnogim zemljama plod se koristi u naučnoj medicini kao sredstvo za izbacivanje tečnosti, kod proliva i ekcema. Ekstrakt iz ploda djeluje protiv virusa.

Slavni glumac Tom Kruz obožava maline i, kako je svojevremeno ispričao, najviše voli šejk od ovog voća. Ipak, pored tog napitka često jede i kolače, kao i prijesne plodove jer ga savršeno osvježavaju.

Protiv reume

U narodnoj medicini, malina se koristi za ublažavanje reumatičnih bolova, smanjenje velike količine želudačne kiseline, a preporučuje se i protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i bolesti jetre.


Čisti krvne sudove i snižava holesterol

Veliko bogatstvo biljnih vlakana čini malinu odličnom za poboljšanje rada crijeva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi. Svaršeno čisti krvne sudove.


Za savršenu liniju

Maline su niskokalorične, u 100 grama ovog voća krije se samo 52 kalorije. Osim toga maline sadrže ketone koji podstiču metabolizam masti, pa tako sprečavaju gomilanje masti u tijelu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.


Čaj protiv prehlade

Od listova maline priprema se čaj (kašičica suvog lista, prelije se sa 2,5 dcl vrele vode). Čaj se preporučuje kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, dijareje.


Maline snižavaju temperaturu

U narodnoj medicini sok i sirće od maline koriste se za snižavanje temperature.